CUVİNTELE COPİLĂRİEİ - Despre cum nu există copii pârâcioși


Una dintre cele mai importante lecții de parenting pe care vreau sa o transmit este următoarea: COPII NE IAU ÎNTOTDEUNA ÎN SERIOS. Acesta este de altfel unul dintre obiectivele oricărui părinte. Dorim să fim relevanți ca adulți în fața copilului nostru pentru că, noi, avem capacitatea de a îi ghida prin viață. Capacitate pe care, noi de multe ori ne-o punem la îndoială, dar pe care, copii noștrii, ne-o atribuie ca unui zeu, făra o urmă de dubiu. Cu toate îndoielile noastre, copilul se uită la noi cu convingerea că avem niște puteri, niște cunoștințe și niște parametri foarte bine determinați.

În momentul în care, din oficiu, ca și copil, percepi adultul de lângă tine ca pe un om atotputernic, care este responsabil de siguranța și educația ta, vei lua acel om în serios pentru început. Vei încerca să copiezi comportamentul omului adult de lângă tine, vei urmării reacțiile acestuia, vei fi influențat de modul în care acesta îți vorbește. Aceste aspecte sunt extrem de importante deoarece, făra a ne da seama de influența pe care o avem asupra copilului de langă noi putem să ne transformăm în exemple inconsecvente si labile emoțional.

Copilul învață cine este el și cine sunt ceilalți prin intermediul nostru.

Aceasta nu este o acuza la adresa părinților pentru că nu reușesc să fie perfecți.

Părintele învața în același timp cu copilul ce înseamnă să fie părinte, ca atare este absolut normal să greșească și să se modeleze în timp într-un părinte competent și funcțional. Ceea ce este important în relația părinte-copil, ceea ce este controlabil este natura “eșecului”, frecvența acestuia și modul în care noi , contructiv, reușim să îl evităm pe viitor. Dacă vrem ca rolul de părinte să fie unul ușor, trebuie să ne învățăm copilul să simtă emoție, să o managerieze făra dramatizare și cel mai important, să fie empatic.

“Copilul nu are capacitatea de a fi empatic de mic, el aunge la un moment dat la un punct în care poți să îl înveți să fie empatic”, am auzit o dată o mămică spunând. Fals. Copilul învață din prima secundă de viață. Învață întâi e ce are nevoie pentru a supraviețuii apoi nevoile sale devin tot mai complexe. Empatia, înțelegerea atât a altora cât și a propriei persoane începe o data cu nașterea, pentru că, este parte din mecanismul nostru de supraviețuire. Da, poate ca este mai ușor să supraviețuiești fr empatie, doar cu apă cu alimente, însă , fără diferențiere, omul tinde să îmbunatațească constant calitatea vieții pentru a lungii durata acesteia, ca atare, empatia, înțelegerea de sine, fiind un factor care îmbunătățește calitatea vieții, are aceeași importanță precum resursele. Cum transpunem comportamental acest aspect, pentru a demonsta copilului că suntem cu adevarat acest adult care trebuie luat în serios? Să începem cu noi. Suntem noi un exemplu de conduită pe care l-am putea folosii în educarea propriilor copii?

În primul rând să ne controlăm și să analizăm ceea ce spunem. Cuvintele noastre au un impact asupra dezvoltării copiilor noștrii. Copiii care aud ca sunt: proști, răi, neascultători etc. , nu vor face altceva decât să își îndeplinească la un moment dat rolurile date de adulți.

Să luăm un exemplu concret. Copilul meu nu vrea să fie “pârâcios”. Noi nu folosim acest cuvânt în casă deoare nu consider că este aplicabil, ca atare am încercat să văd oare cum înțelege copilul meu acest termen.L-am întrebat ce înseamnă pentru el acest lucru, iar el cu inocență mi-a spus: ” să spui unui om mare ce răutate au făcut ceilalți copii”.

Iata înca un cuvant care apare ca necunoscut. Dar ce inseamnă o răutate? Exista anumite cuvinte pe care noi le utilizăm foarte des în disciplinarea copilului nostru( sau al altora), presupunând că aceste cuvinte, descriu într-un mod foarte clar anumite noțiuni. Să vă dau exemple: cuminte, rău, pârâcios. V-aș invita data viitoare când ii cereți copilului vostru să fie cuminte, să îl întrebați și ce înseamnă acest lucru.

Cuvintele cu spectru larg de acoperire sunt interpretate de către copii ca atare. A fi cuminte implică atât de multe aspecte, încât copilul este sortit eșecului din start. A spune unui copil ca vrem să fie cuminte, denotă faptul că, noi involuntar, ne-am sustras din actul educațional. Am ales o umbrelă care să acopere foarte multe aspecte și o utilizăm repetitiv in toate situațiile care se potrivesc.

Soluția? Să ne alegem puțin mai atenți cuvintele. Să identificăm ce considerăm necesar în fiecare situație în parte și să cerem specific, ceea ce trebuie. Să îi spunem să se joace delicat cu copilul cel mic, să închidă atent ușa la grădiniță, să își pună jucăriile în locul potrivit, să vorbeasca cu un ton liniștit cu ceilalți copii. Să îi învățăm să fie buni, să îi învățăm ca atunci când ceilalți ne supără, noi nu îi facem proști, că atunci când nu mai facem față zilei , copiii care poate au nevoie de intervenția noastră ca adult, nu sunt pârâcioși. Sunt doar niște copii care cer îndrumare. Rolul nostru este să îi ghidăm nu să îi etichetăm ignorându-i.

Să ne verificăm puțin cuvintele. Nu prea exista copii pârâcioși. De ce? Uitați-vă voi singuri:


“PÂRÂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual.

PÂRÎ?, pârăsc, vb. IV. Tranz. (Folosit și absol.) 1. A se plânge de faptele cuiva; a reclama( pe nedrept). ** A acuza, a învinui. ** A da pe față în mod răutăcios faptele cuiva, adesea exagerând sau mințind; a vorbi de rău; a denunța. 2. (Înv.) A da pe cineva în judecată, a intenta (cuiva) proces.

Sursa : DEX '98

PÂRÎ vb. v. certa, învrăjbi, judeca, supăra.

Sursa : sinonime

PÂRÎ vb. v. denunța.

Sursa : sinonime

pârî? vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pârăsc, imperf. 3 sg. pârá; conj. prez. 3 sg. și pl. pâráscă

Sursa : ortografic

A PÂR//Î \~ăsc tranz. A prezenta ca vinovat de înfăptuirea unor acțiuni reprobabile ținute în taină, dând în vileag, cu intenții rele (în fața unor persoane sau organe oficiale); a denunța; a declara. /

Sursa : NODEX

Copyright © 2004-2012 DEX online.”

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Citeste ultimele articole
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic